Tags: Links
All Categories
Featured
Table of Contents
Dit moet blijken uit een motiveringsnota die bij het aan- vraagdossier wordt gevoegd. Bovendien moet uit het aanvraagdossier duidelijk blijken dat er geen tweede woongelegenheid wordt gecreëerd (vergunning aanvragen bijgebouw). De gemeente wenst een beleid uit te zetten Kan het gebruik als solitaire vakantiewoning, worden toegestaan, voor zover er binnen de woning of gebouwencomplex geen functies zijn ver- waarbij de leefbaarheid van de wooncon- gund, die enkel mogelijk zijn als een complementaire functie bij een residentiële woonfunctie.
De erfgoedwaarde blijft wenst daarbij de mogelijke nevenfuncties daarbij ongeschonden of wordt verhoogd en Onroerend Erfgoed brengt een gunstig advies uit over de aanvraag. voor de woningen die aansluiten bij deze woonconcentraties analoog te houden aan 1. fermette bijgebouw. 1.2 Toegelaten nevenfuncties in het hoofd- en/of bijgebouw(en) de woningen binnen het woongebied.
2 INRICHTINGSVOORSCHRIFTEN TERREINBEZETTING Minimum 50% van de woonkavel binnen de overdruk voor wonen aansluitend op (landelijk) woongebied blijft onbebouwd en onverhard. De totale grondoppervlakte van de hoofd- en bijgebouwen bedraagt maximum 30% van de oppervlakte van de woonkavel voor percelen tot en met 750 m². Voor percelen die groter zijn is de totale grondoppervlakte van de hoofd- en bijgebouwen max (cottage bijgebouw).
Voor woningen in tweede bouwlijn bedraagt het maximaal bruto-volume voor het hoofdgebouw daarbij max. 1000m³. HOOFDGEBOUW Inplanting: o Diepte van de voorbouwlijn: De voorbouwlijn wordt gekozen in functie van een harmonische inpassing in de straat: minstens gelijk aan de voorbouwlijn van de aanpalende woning dichtst bij de rooilijn en maximum gelijk aan de voorbouwlijn van de aanpalende woning het verst van de rooilijn gelegen.
In geval dat er geen aanpalende woningen aanwezig zijn, is de voorbouwlijn vrij, voor zover de nieuwe woning voor minstens 20% met de bestaande woonoppervlakte overlapt. Indien de diepte van het perceel of de specifieke configuratie van de gebouwen niet toelaat het voorschrift ‘diepte van de voorbouwlijn’ te volgen, kan de woning herbouwd worden op dezelfde plaats (bijgebouw epb).
Tussen bouwdelen onderling dient een eenheid in de materialenkeuze nagestreefd. BIJGEBOUW Inplanting: o o o o o minimum 2m ten opzichte van de zij- en achterkavelgrenzen; minimum 5m achter de uiterste voorbouwlijn en niet voor de voorbouwlijn van woningen op aanpalende percelen; niet in de 5m brede strook langs waterlopen; binnen de 30m ten opzichte van een rooilijn; binnen een straal van 30m ten opzichte van de uiterste grenzen van de bestaande woning, hetzij de herbouwde woning in geval van herbouw.
Vormgeving en materiaalgebruik: De vormgeving alsook het materiaalgebruik van het bijgebouw dient afgestemd te worden op het hoofdgebouw of bestaande bijgebouwen. Als materiaal mag ook hout gebruikt worden. eiken poolhouse. Tussen bouwdelen onderling dient een eenheid in de materialenkeuze nagestreefd. NIET-BEBOUWDE PERCEELSDELEN De niet-bebouwde kaveldelen worden ingericht als tuin. Binnen de niet-bebouwde zone kan maximaal 30% van de oppervlakte worden verhard ten Tuinaccommodatie: alle tuininrichting behoeve van tuinaccommodatie en bouwwerken geen gebouwen zijnde, voor zover de afwatering gebeurt naar de niet-verharde delen, of naar een geen gebouwen zijnde zoals tuinpaden, eigen opvang, of dat er gebruik gemaakt wordt van waterdoorlatende materialen.
opritten, parkeerplaatsen, terrassen, sport- Het is niet toegestaan de tuin uit te breiden buiten de grenzen van de overdruk zoals deze zijn aangeduid op het grafische plan. infrastructuur voor privaat gebruik (zwem- , Revisie 1 Pagina 68 van 85 Art. 1: OVERDRUK WONEN AANSLUITEND OP (LANDELIJK) WOONGEBIED VERORDENEND DEEL TOELICHTING Volgende afsluitingen zijn toegestaan binnen de 50 m ten opzichte van de rooilijn: levende, streekeigen hagen (al dan niet met metaaldraad baden, jacuzzi’s, sportveld).
De afsluitingen zijn maximum 2m hoog. Op de rooilijn zijn ze maximum 0,75 m hoog. , Revisie 1 Pagina 69 van 85 Art. 2: OVERDRUK ‘WONEN IN HET OPEN AGRARISCHE LANDSCHAP’ VERORDENEND DEEL 2 TOELICHTING Art. 2: OVERDRUK ‘WONEN IN HET OPEN AGRARISCHE LANDSCHAP’ Op het grafisch plan wordt een overdruk aangeduid, die bijkomende stedenbouwkundige voorschriften voorziet, bovenop de bestem- Vrije beroepen (uitgezonderd groepspraktijken) en ming van het gewestplan.
De woonfunctie beslaat 2. 1 BESTEMMINGSVOORSCHRIFTEN steeds de grootste oppervlakte. 2. 1 - eiken poolhouse.1 Hoofdfunctie De voorwaarde gekoppeld aan de vakantiewoning Binnen de hoofdgebouwen van de bestaande zonevreemde woningen is een ééngezinswoonfunctie toegestaan (aangebouwd bijgebouw). Bijkomende woonge- betekent dat het niet mogelijk is om bij een bestaande legenheden, met uitzondering van zorgwonen, alsook het afsplitsen van percelen, zijn niet toegestaan.
cfr. het functiewijzigingsbesluit, die enkel kunnen, complementair aan een residentiële woonfunctie en Voor gebouwencomplexen opgenomen in de inventaris van het bouwkundig erfgoed: dat daarna deze residentiële woonfunctie als vakan- kunnen bestaande bijgebouwen hoofdgebouw worden, op voorwaarde dat het bestaande bijgebouw hier bouwfysisch voor geschikt tiewoning wordt bestemd, zodat een vakantiecomplex is en dat het oorspronkelijke hoofdgebouw hetzij als bijgebouw functioneert, hetzij verdwijnt.
De functie kan del van dit ruimtelijk uitvoeringsplan, als een vakantiewoning werd vergund, kan ten allen tijde terug als residentiële woning worden gerealiseerd worden als de bestaande structuur van het vergund. gebouw grotendeels wordt benut en gevaloriseerd, De erfgoedwaarde blijft ongeschonden of wordt verhoogd en Onroerend Erfgoed brengt een gunstig advies uit over de aanvraag. containerwoning bijgebouw.
Het is daarbij dus de bedoeling bestaande bijgebouwen die daar bouwfysisch voor geschikt zijn, maximaal te kun- , Revisie 1 Pagina 70 van 85 Art. 2: OVERDRUK ‘WONEN IN HET OPEN AGRARISCHE LANDSCHAP’ 2. 1.2 Toegelaten nevenfuncties in het hoofd- en/of bestaande bijgebouw(en) nen benutten door er een nieuwe functie in onder te De woonfunctie dient steeds als hoofdfunctie in het hoofdgebouw aanwezig te blijven.
Een bijgebouw dat herbouwd werd of moet van het hoofdgebouw mag dan ook voor nevenfuncties gebruikt worden. Bestaande bijgebouwen kunnen tot 100% voor de nevenfunc- worden om voor een nieuwe functie benut te kunnen tie ingezet worden voor zover het karakter en de sfeer van het bestaande gebouw of gebouwencomplex niet wordt aangetast en het worden, kan niet beschouwd worden als een bestaand bouwfysisch geschikt is voor de nieuwe functie (bijgebouw aan huis).
Het kan geenszins gaan om een zelfstandige horeca-zaak. Bijgebouwen voor woonondersteunende functies of jeugdlogies met ondergeschikte functies, woningbijgebouwen: ondergeschikte gebouwen op een kinderboerderij, zorgboerderij, dierenpension, dierenasiel, centrum voor dierentherapie, telkens met inbegrip van ondergeschikte functies. een woonkavel waarvan de functie inherent verbonden een tuinaanlegbedrijf met ondergeschikte functies, of carport), voormalige stallen of loodsen, tuinberging, een paardenhouderij, een manege, telkens met inbegrip van ondergeschikte functies; tuinhuis, saunahuisje, dierenhokken, duiventillen, voliè- De volledige vloeroppervlakte die door eventuele ondergeschikte functies in beslag wordt genomen (zowel binnen het hoofdgebouw als is aan de woonfunctie, zoals een autostalplaats (garage res en serres.
Het samenvoegen van bijgebouwen houdt in dat deze 2 (kostprijs bijgebouw m2). 1.3 Toegelaten nevenfuncties in nieuwe of herbouwde bijgebouwen herbouwd worden. In dat geval vallen ze dus onder art. Nieuwe of herbouwde bijgebouwen kunnen enkel in functie van woonondersteunende functies gebruikt worden. 2. 1.3 en kunnen ze enkel nog ingezet worden voor woonondersteunende functie.
2 INRICHTINGSVOORSCHRIFTEN 2. 2.1 HOOFDGEBOUW EN AANGEBOUWDE BIJGEBOUWEN = WONING Onderhouds- en instandhoudingswerken Alle onderhouds- en instandhoudingswerken zijn toegestaan. Verbouwen Het verbouwen binnen het bestaande bouwvolume van het bestaande hoofdgebouw, met inbegrip van aangebouwde bijgebouwen die , Revisie 1 Pagina 71 van 85 Art. 2: OVERDRUK ‘WONEN IN HET OPEN AGRARISCHE LANDSCHAP’ er fysisch één geheel mee vormen, is toegestaan - het steen antwerpen bijgebouw.
000m³ bedraagt. Ook indien het bestaande bouwvo- ning beperkt tot 1000m³. lume meer dan 1. 000m³ bedroeg, is het maximale volume van de herbouwde woning beperkt tot 1 - zelf houten bijgebouw maken. 000m³. Inplanting: o Afstand ten opzichte van de rooilijn: Voortuinstrook: strook tussen de rooilijn en de gevel van het hoofdgebouw dichtst bij de rooilijn.
Indien de woning voor Een betere integratie in de omgeving kan bijvoorbeeld minder dan 75% overlapt met de bestaande woonoppervlakte, dient de aanvrager de verplaatsing uitdrukkelijk te motiveren een betere bezonning betekenen, het verhogen van de bij de vergunningsaanvraag vanuit een betere integratie in de omgeving, een betere terreinbezetting of een kwalitatief con- privacy, het respecteren van een grotere afstand tot een cept - btw-tarief bijgebouw.
Een overlapping van de nieuwe woning met ten minste 20% van de bestaande woonoppervlakte blijft evenwel steeds vereist. De motivatienota is een informatief document voor de vergunningverlenende overheid met het oog op het beoordelen van de vergunningsaanvraag in het kader van de goede ruimtelijke ordening en hier gestelde randvoorwaarden. De motivatienota maakt deel uit van het dossier betreffende de aanvraag van stedenbouwkundige vergunning en wordt als zodanig meegestuurd aan de adviesverlenende instanties overeenkomstig de toepasselijke procedure voor de behandeling van de aanvragen.
Table of Contents
Latest Posts
Alarmsystemen
Arreslee Buitenverlichting
Alarmsystemen - Security - Nen
More
Latest Posts
Alarmsystemen
Arreslee Buitenverlichting
Alarmsystemen - Security - Nen